Vragen?

+32 11 26 72 72

Provincie Limburg

3e graad Beeldende Kunst - optie Toegepast

5de jaar (KSO)

Je tekent graag! Je zou later graag posters, flyers, animaties, games, websites, illustraties, advertenties, reclamespots, 3D objecten en ander leuks willen ontwerpen?

Lees dan zeker verder.

Beeldende Kunst optie Toegepast

BK optie 'Toegepast' is een onderdeel van de overkoepelende studierichting beeldende kunst, ook wel bekend als 'Toegepaste Beeldende Kunst'.

Optie toegepast onderscheidt zich van de andere studierichtingen omdat je werkt aan bruikbare grafische en multimedia-opdrachten. Je werkt aan functionele designs met een bepaald doel en voor een bepaalde doelgroep. We denken hierbij bijvoorbeeld aan een affiche en flyers voor een festival of fuif, of aan een website, een animatiefilm, een game, een illustratie of een strip.

Allemaal vakgebieden waar oud-leerlingen in terecht zijn gekomen.

Toekomstgericht bereiden we je specifiek voor op hoger kunstonderwijs. Andere opties zijn ook mogelijk (zie hieronder).

Voor wie?

De meeste ontwerpen vertrekken vanuit een handgetekend idee. Daarom is manueel tekenen bij ons nog erg belangrijk. Je hoeft het daarom nog niet heel goed te kunnen. Je moet het wel graag willen leren. Je wil heel graag je artistieke werk zien op billboards, op tv, in games of op websites.

Wat na BK-T?

Je kan nadien zowel voor een artistieke als voor een niet-artistieke studie kiezen. Enkele voorbeelden uit de eerste groep opleidingen: Grafische vormgeving, Reclamevormgeving, Interactieve vormgeving, Gamedesign, Video en animatiefilm, Communicatie & multimediadesign, Illustrator, decorbouw, restauratie... Lerarenopleiding: plastische opvoeding. Bovenstaande studiekeuzes zijn de 'logische' studiekeuzes die volgen op BK-T. Je kan met je diploma van de Kunsthumaniora ook nog andere studiekeuzes maken moest je je gading niet vinden in deze studierichtingen.

Lessentabel 3e graad BK-Toegepast '24 - '25

5de jaar 6de jaar
Algemene vakken
- Levensbeschouwing 2 2
- Lichamelijke Opvoeding 2 2
- Nederlands 3 3
- Engels 2 2
- Frans 2 2
- Wiskunde 3 2
- Natuurwetenschappen/STEM / 2
- Aardrijkskunde 2 /
- Geschiedenis / 2
Kunstvakken
- Media-atelier 1 /
- Kunstgeschiedenis 2 2
- Toegepaste Beeldenden Vorming (12u)
TBV: multimedia 4 4
TBV: grafische vormgeving 4 4
TBV: thechnische en theoretische vorming 2 2
TBV: fotografie 2 2
- Waarnemingstekenen beeldend 3 3
Totaal 34 34

Adobe software

Je kan het volledige Adobe pakket aan een heel voordelige prijs verkrijgen. Je betaalt voor een jaarlicentie en voor alle creatieve pakketten ongeveer 25 euro per jaar.

Adobe Illustrator

Dit programma gebruiken we voor het ontwerpen van illustraties, logo's, affiches en andere ontwerpen.

Adobe Photoshop

Met Photoshop bewerken we foto's en kunnen we via artificiële intelligentie onze foto's verbeteren.

Adobe Indesign

Folders, brochures en andere publicaties worden gemaakt met Indesign.

Adobe Animate

Zoals de naam het zelf zegt, leer je animeren in dit programma.

Adobe After Effects

Naast Animate gebruiken we ook het programma After Effects om effecten toe te voegen aan films of er zelfs een volledige animatie in te maken. De laatste jaren wint After Effects aan belang. 

Andere

Blender

Blender is een gratis programma waarmee je 3D beelden opbouwt en kan animeren. Dit programma is ideaal om je eerste stappen in de 3D - en 3D animatiewereld te zetten. Veel professionele gamedesigner gebruiken Blender.