Vragen?

+32 11 26 72 72

Provincie Limburg

2e graad Creatie en Mode (modernisering)

3de jaar, 4de jaar (KSO)

De studierichting Creatie en Mode in de tweede graad in PIKOH!

Je maakt kennis met het volledig artistiek, creatief proces van ontwerpen, realiseren en presenteren van kleding, accessoires in een brede context.

CREATIE is een vak van ontdekking en oriëntatie waarin de beeldende technieken de nadruk leggen op het 2-dimensionaal visualiseren van een idee. De lessen VORMGEVING zijn een experimentele verkenning van draagbaarheid en functionaliteit via 3-dimensionale technieken en materialen eigen aan het accessoire vakgebied. Materiaal, techniek, vorm en functie verhouden zich tot elkaar in een artistiek creatief proces. Extra aandacht gaat uit naar de verkenning van het soepele materiaal: Textiel. De belangrijkste 2- en 3-dimensionale textiele vormgevingstechnieken komen vanuit een artistiek standpunt aan bod: handwerktechnieken, bewerkingstechnieken en vervormingstechnieken worden traditioneel en experimenteel benaderd.

Kleding en accessoires zijn betekenisvolle levensbegeleiders, verlengstukken van ons innerlijk, onze identiteit. Deze eigenschap maakt in het praktijkvak MODE het lichaam de ultieme omgeving van het werk. Observatie en illustratie van het lichaam zijn de basis en via vormstudie, ontleding en drapering wordt inzicht verworven in de constructie van kledingstukken. Inspiratie en visualisatie van het idee vinden hun weg in mode illustratie, trendspotting, modestyling en het maken van moodboards.

De realisatie van een kledingstuk doorloopt een aantal technische en cruciale stappen, die in verschillende vak onderdelen worden aangeleerd. De omzetting van een 2D ontwerp naar een 3D draagbaar kledingstuk vraagt ruimtelijk en wiskundig inzicht, een grondige patroonstudie en bovendien de ruimte om te experimenten. De ontwikkeling van een professioneel eindresultaat is telkens een samengaan van artistieke en technische vaardigheden, rekening houdend met trends en innovaties omgezet in een eigen beeldtaal.

Voor wie?

Gaat je interesse uit naar kleding en accessoires, die voor jouw verlengstukken zijn van je innerlijke en je identiteit geven? Dan is Creatie en Mode zeker iets voor jou.

Oriënteringsgesprekken/proeven

Voor deze studierichting houden we graag een verkennend gesprek, zo kunnen we beter inschatten of de gekozen studierichting ook aansluit bij de verwachting van de nieuwe leerling en zijn motivatie/talent. Meer informatie hierover vind je via deze link

 

Wat  na CRE?

De studierichting Creatie en Mode biedt je na de derde graad de mogelijkheid om door te stromen naar het hoger kunstonderwijs, zowel naar de studierichting mode als aanverwante kunstrichtingen. Je kan naar de Modeacademie of bv. Bachelor Modetechnologie. Het volgen van een studierichting buiten het hoger kunstonderwijs blijft mogelijk. 

Lessentabel 3e jaar CRE '23-'24

3de jaar
- Algemene vakken
LBV 2
LO 2
Nederlands 4
Engels 2
Frans 2
wiskunde 3
natuurwetenschappen/STEM 2
aardrijkskunde 1
geschiedenis 1
- Kunstvakken
media-atelier 1
KV Mode : kunst- en kostuumgeschiedenis 2
KV Mode : Vormgeving 3
KV Mode: toegepaste informatica 2
KV Mode : creatie 3
praktijk mode 4
totaal 34

Lessentabel 4e jaar CRE '23-'24

4de jaar
Algemene vakken
- Levensbeschouwing 2
- Lichamelijke Opvoeding 2
- Nederlands 4
- Frans 2
- Engels 2
- Geschiedenis 1
- Aardrijkskunde 2
- Wiskunde 3
- Natuurwetenschappen 3
Kunstvakken
- KV Mode : Kunst- en kostuumgeschiedenis 2
KV Mode : Vormgeving 3
- KV Mode: Toegepaste Informatica 2
- KV Mode : Creatie 3
- Praktijk Mode 4
Totaal 34

Creatie en Mode

Kom eens langs

Meer weten over de school of onze studierichtingen? Kom dan naar één van onze infomomenten of maak een afspraak met de school.