Vragen?

+32 11 26 72 72

Provincie Limburg

1ste graad Artistieke Vorming

1ste jaar, 2de jaar (KSO)

Artistieke Vorming op de Provinciale Kunsthumaniora Hasselt

Tijdens onze kunstvakken krijg je de kans om bij te leren en je uit te leven door te tekenen, kunstwerkjes te bouwen in 2D en 3D, te zingen, muziek te maken, digitale middelen te gebruiken om artistiek bezig te zijn en nog veel andere leuke dingen.

Daarnaast maak je ook één keuze uit de zeven verschillende opties muziek, woord, dans, architectuur, media, beeld en creatie & mode. Hiermee mag je iedere week twee uur aan de slag gaan, om zo je talenten echt te ontdekken.

 

Voor wie?

Ben je graag creatief bezig? Wil je niet enkel met cijfers en letters bezig zijn en je graag verdiepen in de artistieke wereld? Dan is de eerste graad Artistieke Vorming zeker iets voor jou. Naast het creatieve lespakket krijg je ook een zeer goede basisvorming. Dit zijn de vakken wiskunde, Nederlands, Frans, geschiedenis, natuurwetenschappen,....Zo ben je altijd goed voorbereid om later een doordachte studiekeuze te maken. Wist je trouwens dat de basisvorming in alle scholen hetzelfde is?  

Meer info over de 7 verschillende opties vind je onder de lessentabel.

Wat na ART?

Na het beëindigen van het tweede middelbaar kan je kiezen uit de brede waaier aan kunstopleidingen in onze school of maak je een andere studiekeuze, want je kan nog alle richtingen uit.

 

 

Lessentabel ART

Algemene vakken eerste jaar tweede jaar
- Levensbeschouwing (LBV) 2 2
- Lichamelijke opvoeding 2 2
- Nederlands 4 4
- Frans 4 3
- Engels / 2
- Geschiedenis 2 1
- Aardrijkskunde 1 1
- Wiskunde + STEAM* 4 4
- ICT/Economie 1 1
- Natuurwetenschappen + STEAM 3 2
Kunstvakken (STEAM)
- Kunstatelier
° Muziek 1 1
° Beeldtaal 3 2
°Expressie / 2
- Techniek & Design 2 2
- Optie (keuzevak = 2u)
° Dans 2 2
° Muziek 2 2
° Woord 2 2
° Architectuur 2 2
° Media 2 2
° Beeld 2 2
° Creatie en Mode 2 2
Atelier op maat (REM) 1 1
totaal 32 32

7 opties

DANS

Kan jij niet stilzitten als er muziek speelt? Vertel je graag een verhaal met beweging? Wil jij leren hoe je met één gebaar een publiek kan betoveren? Ben jij gedisciplineerd, ambitieus en gedreven? Kortom heb jij danskriebels?

Dan is de optie DANS wat je zoekt!

In de optie DANS maak je kennis met Moderne en Klassieke dans. Je leert de basistechnieken van buigen, strekken, verplaatsen, rollen en springen. Je leert hoe je jezelf kan presenteren op een podium en hoe je contact maakt met het publiek. We gaan ook op zoek naar de bewegingskunstenaar in jou via creatieve opdrachten zoals improvisaties, creatie opdrachten en het leren van choreografieën. Je leert je lichaam expressief en correct in te zetten en dat op een persoonlijke wijze.

De optie DANS is de ideale voorbereiding om door te stromen naar de opleiding Hedendaagse Dans.

MUZIEK

Volg je al enkele jaren muziekles, zangles of instrumentles? Schrijf je stiekem al zelf nummers? Of hou je gewoon heel veel van muziek? Dan ga je je helemaal thuis voelen in de optie MUZIEK aan de PIKOH!

Tijdens de lessen muziek maak je kennis met de popmuziek van nu. Hier leer je naar jezelf en naar anderen luisteren. Iedere les duiken we in een album van een legendarische artiest en proberen we onze eigen versies van enkele nummers tot leven te brengen. Zo vormen we stilaan onze eigen band waarin plaats is voor elk soort muzikant. Je wordt niet enkel ondersteund in het spelen van het instrument dat je gewend bent, maar wordt evenzeer uitgedaagd om nieuwe instrumenten te proberen en andere paden te verkennen.

De optie MUZIEK is een muzikale ontdekkingstocht tussen de microfoons, gitaren, beats en zoveel meer en de ideale voorbereiding om door te stromen naar de opleiding MUZIEK.

WOORD

Droom je ervan om als acteur op het podium te staan?

In de optie WOORD leer je alle basistechnieken die je als toneelspeler nodig hebt. Je leert hier ‘doen alsof’, naar elkaar kijken en feedback formuleren, je verkleden, tekstjes schrijven, personages tot leven brengen en dit alles in opperste concentratie. Iedere woordles is een avontuur, waarin je uitgedaagd wordt om je grenzen te verleggen. Bereid je maar voor op opdrachten als vloeken, de leerkracht uitschelden, dramatisch sterven, ...

Esne Castro Ribeiro 1 ART vertelt: “Tijdens de les woord kan je jezelf echt uitleven, we maken abstracte scénes en krijgen leerrijke oefeningen. Je leert werken aan je concentratie, inleving en nog veel meer.

Kortom woord is meer dan een gewoon doe-vak.”

De optie WOORD is een ontdekkingsreis naar jezelf als uitvoerend podiumkunstenaar en de ideale voorbereiding om door te stromen naar de opleiding WoordKunst Drama (WKD).

ARCHITECTUUR

Wil jij graag het creatieve aan het technische koppelen? Teken je graag huizen en/of interieurs?

Dan ben je bij de optie ARCHITECTUUR op de juiste plaats. In deze optie maak je kennis met zowel het esthetische aspect, namelijk de vormgeving van jouw ontwerp, als de correcte en nauwkeurige voorstelling van dit ontwerp volgens de juiste tekenmethodes. Dit doen we aan de hand van diverse beeldende technieken in 2D en 3D, zoals: potlood, tekenpen, schilderen, collages, maquettes, sketchup op computer, … Je ontwikkelt een oog voor detail en creëert ruimtelijk inzicht.

De optie ARCHITECTUUR is de ideale voorbereiding voor de richtingen ABV & AK in de tweede graad

MEDIA

“Eén beeld zegt meer dan 1000 woorden.”

Druk je je graag uit op een creatieve en audiovisuele manier? Wil je meer te weten komen over de wereld van fotografie en film?

Dan ben je bij optie MEDIA op de juiste plaats! Hier leer je foto’s en video’s ‘maken’ in plaats van ze te ‘nemen’. Je leert ‘anders kijken’ naar de wereld rondom je. Je leert werken met de basisprincipes licht(inval), compositie en kleur.

Kortom waarom maken of breken deze aspecten een foto of video? In de optie MEDIA maak je niet enkel kennis met digitaal opnamemateriaal voor het vastleggen van beelden, maar ook met het analoog medium. Verder leren we foto’s en filmpjes digitaal te bewerken. Aan de hand van praktische opdrachten ontwikkel je een kritische kijk op de media via zowel bestaande als eigen werken. Je creatieve eigenheid zoeken en vinden in de wereld van foto en film staat centraal.

De optie MEDIA is de ideale voorbereiding om door te stromen naar de opleiding BAuV optie Audiovisuele Vorming of BAuK optie Foto & Film in de tweede graad.

BEELD

Teken en schilder je graag? Ben je graag bezig met de beeldende disciplines? Ben je bereid je te begeven op een creatief parcours?

Dan kies je toch voor de optie BEELD.

Je leert er werken met klei, fantasietekenen, waarnemingstekenen,(kleur)potloodtechnieken, met houtskool en pastel experimenteren, aquarel, frottages en andere druktechnieken, logo’s ontwerpen, collage en assemblage en nog veel meer.

We gaan op zoek naar jouw persoonlijke visie en trachten je eigen stijl te ontplooien zonder de basiskennis en technieken uit het oog te verliezen. Leren nadenken over een concept is een belangrijk onderdeel van dit vak.

Optie BEELD is de ideale voorbereiding om door te stromen naar de beeldende richtingen zoals BAuV optie beeld of BAuK optie beeld.

CREATIE & MODE

Heb je een voorliefde voor kleding, textiel en accessoires in een brede context?

Beschouw je je lichaam als draagvlak van beeldende kunst, als een schilderdoek om artistiek creatief en expressief te zijn?

Wil je graag aan de slag gaan met handwerk- en bewerkingstechnieken, en experimenteren met de functionaliteit en draagbaarheid van textiel?

Dan is Creatie en Mode (CRE) de optie die zeker aansluit bij jouw interesse. Je leert via waarneming textiel te analyseren en observeren om het dan weer te geven en te presenteren met (kleur) potlood-technieken, aquarel, collage en assemblage en nog veel meer. Met jouw persoonlijke ideeën en ga je trachten een eigen stijl te ontdekken aan de hand van basiskennis en aangeleerde technieken.

Optie CRE is de ideale voorbereiding om door te stromen naar de vervolgopleiding CRE in de 2e graad. Het is tevens een goede voorbereiding voor een instap in alle beeldende richtingen in de tweede graad

* STEAM : STEM + Arts. STEM staat voor Science, Technology, Engingeering en Mathematics. Hierbij gaat de aandacht vooral naar (de integratie van) wiskunde, wetenschappen en techniek. Als kunsthumaniora kunnen we het creatieve op muzische en beeldende vlak niet wegdenken uit ons educatief pakket. Daarom maken we de combinatie met  Arts, Kunsten om zo het STEM -gericht onderwijs op maat van onze creatieve leerlingen aan te bieden. 

Artistieke Vorming op de Provinciale Kunsthumaniora Hasselt

optie MEDIA 1ste graad ART

optie MUZIEK 1ste graad ART

optie DANS 1ste graad ART

optie WOORD 1ste graad ART

optie MUZIEK 1ste graad ART