Het Laatste Nieuws 13-03-21
PIKOH Hasselt voert mee actie tegen nieuwe eindtermen: “Leerlingen kiezen kunst, maar dan moeten we ruimte blijven krijgen”
HASSELT ‘De Z-actie’, zo heet het protest op woensdag 17 maart waar ook de Provinciale Kunsthumaniora PIKOH in Hasselt aan zal deelnemen. Meer dan 200 leerlingen van de eerste graad zullen zich die dag (coronaproof) op de speelplaats verzamelen om een stem te vormen tegen de nieuwe eindtermen voor het secundair onderwijs.
Net zoals PIKOH in Hasselt zullen heel wat kunstscholen in Vlaanderen zich op 17 maart tegen de nieuwe eindtermen voor het secundair onderwijs verzetten. Die werden eind januari door het Vlaams Parlement goedgekeurd, maar zouden door de verhoogde aandacht voor cognitieve vakken de eigenheid van de Vlaamse kunstscholen in gedrang kunnen brengen. “Vooral de zwaarte van de eindtermen van de wiskundige en de wetenschappelijk vakken baart ons zorgen”, zegt Evi Hoebrechts, leerkracht grafische vormgeving en communicatieverantwoordelijke van PIKOH. “Die vakken zijn belangrijk, maar we vrezen dat onze leerlingen door de zware basiseindtermen niet meer aan de specifieke kunstvakken zullen toekomen en hun plezier in school zullen verliezen.”
Gezicht terugvragen
En dus doet PIKOH, net zoals Musart in Hasselt en WICO Campus in Pelt, komende woensdag mee aan ‘De Z-actie’. “Zoals in heel Vlaanderen zullen ook onze 200-tal leerlingen van de eerste graad zich op de speelplaats verzamelen en een papieren zak over hun hoofd trekken. Eén voor één zullen ze de zak afnemen, met als symbool dat we ons eigen gezicht terugvragen aan de regering. Het zijn deze leerlingen die volgend jaar de veranderingen zullen voelen, en daar maken ze zich terecht zorgen over. Zij kiezen voor onze school, omdat wij net gaan voor dat kunstonderwijs. Maar dan moeten we van de regering wel de ruimte blijven krijgen.”
Deze actie is een coronaproof initiatief en reikt over alle onderwijsnetten heen. Ze krijgen daarbij de steun van enkele toonaangevende kunstenaars, zoals Luc Tuymans, Michaël Borremans, Josse De Pauw, Anne-Mie Van Kerckhoven, Stefan Hertmans, Hind Eljadid, Joris Hessels en Dominique Van Malderen en Chokri Ben Chikha.
tekst: Giulia Latinne foto: Mine Dalemans