Vragen?

+32 11 26 72 72

Provincie Limburg

Leerlingen PIKOH Hasselt protesteren tegen nieuwe eindtermen: “Minder kunst in onderwijs is onbegrijpelijk”

De Hasseltse school PIKOH organiseerde vandaag een protestactie want de leerlingen voelen zich in ‘in het zak gezet’. De Vlaamse regering paste de eindtermen aan, maar dat betekent een vermindering van kunstvakken. “Er zullen veel leerlingen uit de boot vallen", vrezen ze bij kunstschool Pikoh in Hasselt.

Marco Mariotti 17-03-21 - Het laatste Nieuws

Een Z-actie of zakken-actie. Woordkeuze genoeg voor de protestactie van PIKOH, de Hasseltse kunstschool. Zij zijn niet te spreken over de eindtermen voor het secundair onderwijs die de Vlaamse regering goedkeurde. “Dat ze de kwaliteit van het onderwijsniveau wil verbeteren, juichen we toe. Maar niet als dit gepaard gaat met minder kunstvakken. Het tast de eigenheid van de kunstrichtingen aan”, klinkt het.

“Er zullen ook heel wat leerlingen uit de boot vallen. Het brede publiek is nog niet voldoende op de hoogte is van de gevolgen hiervan.” De leerlingen stonden onbeweeglijk met een papieren bruine zak over hun, want ze voelen zich in de zak gezet. Eén voor één haalden ze de zak van het hoofd af. “We willen geen eenheidsworst maar vragen aan de regering ons eigen gezicht terug. Naast een lawine aan bruine zakken, zullen er enkele toonaangevende kunstenaars zoals Luc Tuymans, Michael Borremans en anderen een lans breken voor creativiteit in het het onderwijs. Met deze acties willen we extra aandacht en ruimte opeisen voor het kunstonderwijs in Vlaanderen.”

foto's Karolien Coenen